Zorgen voor je behoeften
Bij het geven van zorg is zorgen voor je eigen behoeften belangrijk. Zorg geven kan directe zorg zijn die je geeft aan je kinderen of andere personen om je heen. Maar het geven van zorg kan ook zijn dat je je erg verantwoordelijk voelt voor je werk en dat andere mensen op jouw werk kunnen rekenen.
Wanneer je veel zorg geeft is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Mensen die veel zorg geven, zijn echter vaak niet zo goed in het geven van zorg aan zichzelf. Ze verwaarlozen hun eigen behoeften en stellen de behoeften van de ander of het werk voorop.
Door het verwaarlozen van je eigen behoeften kun je ziek, uitgeput of zelfs burnout raken. Als het werk of de persoon wegvalt, kan er ook een gevoel van leegte ontstaan.
Eigenwaarde door zorg geven
Herken je je hierin? Ben jij ook een ‘zorger’ of ‘helper’? Vaak is de motivatie om blijven zorgen en helpen dat je je goed voelt door het geven van zorg. Je ziet graag dat anderen het goed hebben door jouw zorg. Ze haal je een stuk van je eigenwaarde hieruit.
Vaak hebben ‘helpers’ echter moeite met zelf hulp te vragen en met het zelf ontvangen van zorg. Hierdoor wordt jouw balans van geven en nemen verstoord.
Dit zijn patronen, die vaak al in je jeugd zijn ontstaan. Als je als kind vooral liefde en aandacht kreeg als je de helpersrol op je nam, is er een grote kans dat het veilig en prettig voelt om deze rol ook in je latere leven te blijven spelen.
Helpersrol vanuit mijn jeugd
Zo heb ik zelf in mijn jeugd deze helpersrol ook op mij genomen. Voor mijn moeder was ik haar makkelijke en wijze dochter. Ik was meewerkend en maakte het haar niet moeilijk. Ik voelde als kind aan dat ze het al zo zwaar had.
Voor mijn vader was ik zijn lieve kleine meisje. Zo kon hij zich bij mij rustig voelen. Bij mij hoefde hij zich niet boos te maken, zoals gebeurde door het moeilijkere gedrag van mijn zuster.
Ik voelde me in deze rollen veilig en gewaardeerd. In mijn latere leven ben ik deze rollen blijven spelen. Ik voelde mij erg verantwoordelijk voor mijn werk. Ik gaf veel zorg in mijn familieleven. En ik trok ook mensen aan die deze kwaliteiten nodig hadden.
Verstoorde balans van geven en nemen
In de helpersrol trek je vaak mensen aan, die je hulp graag aannemen. De volle verantwoordelijkheid om voor zichzelf te zorgen nemen deze mensen vaak niet. Ze kunnen veel nemen en het teruggeven is niet in balans. Jij als zorggever of helper verlangt echter wel naar deze balans van terug ontvangen.
Wat het complex maakt is dat je vanuit jouw rol als helper niet goed geleerd hebt dat je zorg terug mag ontvangen, je niet op je gemak hierbij voelt of deze zorg mogelijk ook weer afwijst.
Dit alles kan gevoelens van onvrede en irritatie geven. Boos worden op de ander dat deze zo ‘egocentrisch’ zijn eigen behoeften voorop zet. Frustratie dat deze persoon zo ongevoelig is voor de behoeften van jou.
Waar je zelf naar verlangt en behoefte aan hebt (maar bij jezelf blokkeert), daar ga je je aan irriteren bij de ander. Vaak voel je je bij een verstoorde balans ook niet gewaardeerd. Je voelt je op je werk of door de mensen waarvoor je zorgt niet gezien in wat je doet.
Meestal neem je echter uit jezelf deze zorgrol op je. Je ontneemt daarmee anderen de kans om (te leren) voor zichzelf te zorgen.
Blokkerende overtuigingspatronen
Vanuit de rolpatronen en boodschappen uit je jeugd heb je overtuigingen ontwikkeld als
– Ik krijg alleen liefde als ik zorg voor de ander
– Ik moet eerst voor de ander zorgen
– Mijn behoeften zijn minder belangrijk dan die van de ander
– Ik mag geen hulp vragen
Je onderbewuste blijft zoeken naar de ervaringen die aan deze overtuigingen voldoen. Je kunt het bewust anders willen. Je gedrag blijkt echter elke keer weer anders, doordat je onderbewuste de verandering blokkeert.
Helpende overtuigingspatronen
Overtuigingen die je kunnen helpen om je gedrag te veranderen kunnen zijn
– Ik luister naar mijn behoeften en zorg goed voor mezelf
– Ik zorg eerst voor mezelf, dan pas voor de ander
– Ik mag hulp vragen en ontvangen
– Ik ontvang zorg van de ander uit liefde
– Ik laat mensen (leren) voor zichzelf (te) zorgen
Door deze overtuigingen in je onderbewuste te activeren, kan er een betere balans ontstaan in het geven en ontvangen. Hierdoor kan jij weer goed voor jezelf zorgen. Kun je je laten verzorgen. Kun je de ander voor zichzelf laten zorgen. En niet onbelangrijk, jij kunt meer plezier en energie krijgen!
Je overtuigingspatronen veranderen kan gemakkelijk en snel door jezelf te programmeren met de energie psychologie methoden, die ik in mijn begeleiding toepas.
Ben je benieuwd hoe ik hiermee kan begeleiden?
Schrijf je in voor mijn nieuws en updates en je krijgt als welkom mijn gratis ebook toegestuurd waarin ik je uitleg hoe je jezelf zo programmeert.
Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en Professionele LIVE THE CONNECTION® Coach.
Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen veranderen.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!
Veel zorgverzekeringen vergoeden gedeeltelijk haar sessies vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Graag kom ik in contact om te kijken of ik via een paar psyche K sessies een aantal diepgewortelde beliefs kan omzetten.
Hartelijke groet,
Ada