Piekeren is een klacht waar ik vaak mensen mee help als Ontstress & Mindset Coach.
Innerlijke rust bereiken is daarmee het doel waar de meeste mensen voor bij mij komen. Meestal wordt hier snel resultaat in bereikt met wat ik ze leer.

In dit blog leg ik je uit hoe piekeren in je brein ontstaat en hoe je op een gemakkelijke wijze zelf je piekeren doorbreekt.

 

​Een stressreactie als beschermingsmechanisme

Je brein werkt nog steeds hetzelfde als in de oertijd. Toen was het voor je overleving van levensbelang dat je gelijk kon vechten, vluchten of bevriezen. Als je onderbewuste geest een beer zag, hoorde, voelde of rook kwam deze stressreactie gelijk op gang.

De amygdala, ook wel je angstcentrum in je emotionele brein genoemd, scant nog steeds constant of je iets hoort, ziet, voelt of ruikt dat mogelijk gevaarlijk voor je is. Het helpt je nog steeds, zodat je gelijk wegspringt als een auto plotseling op je af komt.

Je amygdala slaat echter ook zintuiglijke prikkels op (zien, horen, voelen, ruiken), die eerder bedreigend voor je waren. Heb je iets in je leven meegemaakt dat niet prettig voor je was (een stukje controleverlies), dan kom je in de stressreacties als je amygdala bepaalde signalen waarneemt (je ziet, hoort of voelt iets) dat hieraan raakt. Door te vechten, vluchten of bevriezen wil je onderbewuste brein je beschermen, zodat je het controleverlies niet nogmaals meemaakt.

 

Piekeren om je te beschermen

In de huidige drukke en hectische maatschappij staat er geen beer meer plotseling voor je.
Je maakt hele andere situaties mee die controleverlies geven of raken aan nare situaties die je eerder hebt meegemaakt.

Om jezelf te beschermen voor het mogelijke controleverlies ga je nu (meestal) niet meer letterlijk wegrennen, vechten of je helemaal stilhouden.

De stressreacties vinden nu meestal plaats in je geest. Je maakt je innerlijk boos of irriteert je over wat er gebeurd is of je probeert uit de situatie te komen door oplossingen te verzinnen. Onze geest heeft allemaal strategieën (vaak in je hoofd) om te vechten, te vluchten of (als dit niet helpt) om te bevriezen.

 

​Piekeren als strategie van je geest bij een stressreactie

Zodra je aan een situatie denkt die controleverlies heeft gegeven of mogelijk controleverlies kan geven wordt je amygdala geactiveerd. Je amygdala activeert ter bescherming de vecht-, vlucht- of bevriesreactie.

De vluchtreactie gaat meestal over situaties die nog niet plaatsgevonden hebben. Vanuit de dreiging dat er weer controleverlies kan komen wil je onderbewuste dit vermijden. In je hoofd kun je bezig zijn hoe je de dreiging vermijdt. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen, probeert in je hoofd oplossingen te verzinnen, je controleert extra je werk of je denkt helemaal uit hoe je iets moet aanpakken om het gevaar te vermijden. Je blijft maar in je hoofd bezig met de situatie die bedreigend voelt en activeert elke keer weer de amygdala.

De vechtreactie gaat meestal over situaties die al plaatsgevonden hebben. Vanuit het jezelf willen beschermen word je boos op de ander of de situatie. Maar ook kan het zijn dat je boos op jezelf bent hoe je zelf gereageerd hebt. In je hoofd kun je bij deze reactie erg bezig blijven met hoe de ander (of jijzelf) gereageerd of gehandeld heeft. Of je bent innerlijk boos of geïrriteerd over hoe een situatie (verlopen) is.

Constant denken aan de bedreigende situatie is vermoeiend en daar voel je je niet prettig bij. Je kunt dan gaan vluchten in gedrag als slapen, eten, tv-kijken, browsen, een spelletje spelen, drank, opruimen, schoonmaken, sporten etc. Zo hoef je even niet zo druk te zijn met de situatie. Je verdooft jezelf om maar even niet de negatieve gedachten te hebben of het nare gevoel te voelen.

 

Een blokkade in je brein

Wanneer je over een situatie blijft nadenken is er dus een stressreactie op gang gebracht. Door er elke keer weer aan te denken, wordt de amygdala elke keer weer geactiveerd. Hierdoor blijf je maar denken aan de situatie.​

Waarom blijf je elke keer maar weer aan de situatie denken? Waarom is het zo lastig om het denken eraan te stoppen? Dit komt door een blokkade in je brein.

​Bij gebeurtenissen die geen bedreiging in zich hebben wordt de gebeurtenis normaal verwerkt in je brein. Hierna voelt deze gebeurtenis onbelast. Je kunt er neutraal aan terugdenken.

Echter voor situaties, die vervelend waren en dus mogelijk bedreigend zijn, daar wil je onderbewuste je voor beschermen. Dit geeft een blokkade in je brein om deze situatie neutraal te bekijken. Het blijft een boodschap geven dat je je moet beschermen.

Zolang de situatie vanwege de blokkade niet helemaal verwerkt is in je brein, kan de situatie maar terug blijven komen in je gedachten. Door de perceptie van bedreiging komen negatieve gedachten over de ander, jezelf, de gebeurtenis of situatie op. Ook is mogelijk dat bezorgde gedachten of dwingende gedachten opkomen dat je iets moet doen.​

​Je piekeren doorbreken door jezelf te herprogrammeren

Het is mogelijk om binnen enkele minuten de blokkade in je brein te herprogrammeren met energie psychologie. De situatie zelf gaat dan niet veranderen, maar door de stressreactie over de situatie tot rust te brengen kun je weer rustig naar de situatie kijken. De onrust in je hoofd over de situatie komt dan tot rust. Je piekeren en je lichaam komt zo tot rust.

Dit herprogrammeren is eenvoudig toe te passen stappenplan. In mijn online cursus kun je dit leren door de uitleg in cursus te lezen, de video’s hierover te kijken en je te laten begeleiden door de audio opnames.

Tevens leer je in de cursus de strategieën van je geest te herkennen. Zo leer je om minder snel in negatieve gedachtenstromen en piekeren langdurig terecht te komen. Programmeer jezelf zo naar innerlijke rust!

Met BLACK FRIDAY geef ik ook kortingen op mijn cursuspakketten om jezelf zo te leren herprogrammeren. Wanneer je inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je vanzelf de kortingscodes in je inbox. Inschrijven kan op deze pagina.

 

Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en
Professionele LIVE THE CONNECTION® Coach

Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen te veranderen.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!

Veel zorgverzekeringen vergoeden gedeeltelijk haar sessies uit de aanvullende zorgverzekering.

 

Lees ook:
– Diepere lagen van stress loslaten
– Vastgezette emoties loslaten
– Je boosheid kalmeren met energie psychologie
Wat is het effect van jezelf ontstressen?

 

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This